Już 17 sierpnia 2024 roku zapraszamy wszystkich do Mielna na deptak przy ul. Wojska Polskiego, gdzie odbędzie się Kartoflada – Święto Ziemniaka! Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 13:00, a całość poprowadzi znana i lubiana aktorka Joanna Brodzik. Czeka na Was dzień pełen atrakcji, pokazów kulinarnych, animacji dla dzieci oraz spotkań z gwiazdami. Wstęp na imprezę jest całkowicie bezpłatny!

Podczas Święta Ziemniaka odbędzie się również finał konkursu na najlepszą ziemniaczaną potrawę Gminy Mielno. W ramach pierwszego etapu Kartoflady można głosować online na ulubione ziemniaczane dania serwowane przez restauracje w Gminie Mielna, a zwycięzca zostanie ogłoszony podczas imprezy.

W programie wydarzenia znajdziecie m.in. inscenizację parahistoryczną Stowarzyszenia Historycznego Huzar, pokazy kulinarne z udziałem Tomasza Strzelczyka, gotowanie według typów kulinarnych ziemniaka oraz bicie Rekordu Polski na Największą Zapiekankę Ziemniaczaną. Dla całych rodzin przygotowano liczne wydarzenia i animacje, w tym warsztaty dla dzieci prowadzone przez Agnieszkę Szeląg oraz wystawę Muzeum Pyry z Poznania.

Na zakończenie dnia, o godzinie 20:10, na Dużej Scenie wystąpi Kasia Wilk, zapewniając niezapomniane muzyczne doznania.

Organizatorem Kartoflady jest Centrum Kultury w Mielnie oraz Gmina Mielno, a partnerami wydarzenia są KOWR oraz Europlant. Zapraszamy całe rodziny do wspólnej zabawy i celebrowania tego wyjątkowego dnia!

  • 13:00 – Otwarcie Wydarzenia
    Prowadzą: Joanna Brodzik oraz Łukasz Gładysiak.
    Rozpoczynamy Święto Ziemniaka! Joanna i Łukasz wprowadzą nas w klimat wydarzenia oraz przedstawią plan dnia.
  • 13:15 – Otwarcie Bitwy Regionów
    Oficjalne rozpoczęcie konkursu kulinarnego, w którym drużyny z różnych regionów będą rywalizować o miano mistrza ziemniaczanej kuchni.
  • 13:45 – Inscenizacja Parahistoryczna Stowarzyszenia Historycznego Huzar
    Pokaz „Sprowadzenie Ziemniaka na Pomorzu”. To historyczna rekonstrukcja, która przeniesie nas w czasy, kiedy ziemniak po raz pierwszy pojawił się na Pomorzu.
  • 14:15 – Magiczny Składnik: Gotowanie według Typów Kulinarnych Ziemniaka
    Pokaz kulinarny z udziałem ekspertów, którzy pokażą, jak przygotować ziemniaka na różne sposoby, wykorzystując różne odmiany.
  • 15:00 – Tomasz Strzelczyk „Uparowany Ziemniak z Regionalnym Dodatkiem”
    Kolejny pokaz kulinarny na Dużej Scenie, tym razem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, który zaprezentuje swój autorski przepis na ziemniaka z regionalnymi dodatkami.
  • 15:30 – 18:30 – Bicie Rekordu Polski na Największą Zapiekankę Ziemniaczaną
    Wspólne gotowanie ogromnej zapiekanki z Robertem Bochenko, której celem jest pobicie Rekordu Polski. Uczestnicy będą mieli okazję zobaczyć cały proces przygotowywania oraz wziąć udział w degustacji.
  • 16:00-16:45 – Spotkanie Autorskie z Joanną Brodzik
    Spotkanie z aktorką, podczas którego będzie można porozmawiać o jej twórczości, inspiracjach i pasjach.
  • 16:45 – 17:45 – Spotkanie Autorskie z Tomaszem Strzelczykiem
    Tomasz Strzelczyk opowie o swojej książce kulinarniej oraz podzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania.
  • 18:15 – Zakończenie Bitwy Regionów
    Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród dla najlepszych drużyn biorących udział w kulinarnej Bitwie Regionów.
  • 18:30-20:00 – Wydawka Zapiekanki
    Degustacja największej zapiekanki ziemniaczanej. Wszyscy uczestnicy imprezy będą mieli okazję spróbować przygotowanego dania.
  • 20:10 – Koncert Kasi Wilk
    Wieczorny koncert Kasi Wilk zakończy oficjalną część imprezy, wprowadzając wszystkich w wesoły, muzyczny nastrój.

Atrakcje Towarzyszące:

  • Muzeum Pyry z Poznania:
    Stanowisko z historycznymi strojami oraz królem ziemniakiem na tronie. Wystawa, która przybliży historię ziemniaka i jego rolę w polskiej kulturze.
  • Animacje dla Dzieci:
    Kreatywne warsztaty z Agnieszką Szeląg, w tym pieczątki z ziemniaka i gniotki z mąki ziemniaczanej. Świetna zabawa dla najmłodszych!


Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy i celebrowania naszej miłości do ziemniaków!