Tartaletki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masla
  • 100 g cukru

Krem:

  • 6 jajek
  • Sok z 4 cytryn
  • 260 g cukru
  • 180 g miękkiego masła
  • Skórka tarta z 2 cytryn
  • Ulubione owoce do dekoracji

Mąkę mieszamy z cukrem i ugniatamy z miękkim masłem. Po połączeniu się wszystkich składników zawijamy w folie spożywcza i umieszczamy w lodówce na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Wycinamy koła o wielkości posiadanych foremek i wykładamy w nich ciasto. Aby ciasto nie wyrosło nadmiernie w piekarniku, możemy ponaklowac widelcem lub wysypać sucha fasola foremkę z ciastem. Pieczemy ok 12 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu, studzimy i wyciągamy z foremek.

Jajka z cukrem ubijamy w misce na parze. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy sok  z cytryn i wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki doprowadzając do zagęszczenia kremu. Zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Mieszamy aż się rozpuści i umieszczamy w lodówce do wystudzenia.

Tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy owocami. Jeśli zostanie nam Krem cytrynowy, możemy go przechowywać w lodówce ok tygodnia. 


Mezze – turecki food sharing

Hummus

  • 1 puszka cieciorki w puszcze
  • 0,5 zabka czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sczczypta kuminu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Cieciorkę odcedzamy, zalewę zostawiamy na później. Wszystkie składniki wsadzamy do miski i blendujemy na jednolita masę dodając po trochu zalewy z cieciorki. Konsystencja powinna być gęsta. Na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek. Podajemy w miseczce, skrapiamy oliwa z oliwek i odrobina słodkiej papryki w proszku. 

Tzatziki

  • 1 duży świeży ogórek
  • 300 g jogurtu greckiego
  • Ząbek czosnku
  • Kilka liści miety
  • Łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Ogórka trzemy na tarce z dużymi oczkami, zasalamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy z niego wodę i mieszamy z jogurtem greckim. Przeciskamy przez praskę czosnek, siekamy liście miety i łączymy z jogurtem i ogórkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. 

Bakłażan w jogurcie

  • 3 bakłażany
  • 300  g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Baklazana pieczemy w piekarniku 180C przez ok 20 min. 0owinien być miękki, ale nie rozpadający. Obieramy go ze skóry i kroimy w mniejsze w duża kostkę. Odcedzamy na sitku nadmiar wody. Łączymy Baklazana z jogurtem greckim, posiekanym drobno czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem skrapiamy oliwa z oliwek.

Oliwki w ziolach

Mix ulubionych oliwek skrapiamy oliwa z oliwek, posiekanym czosnkiem, papryczka chili i natka pietruszki lub zestawem ulubionych ziół.

Ezme

  • 4 duże pomidory
  • 1 długa czerwona papryka
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • Kilka listków miety
  • Sól, pieprz do smaku

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki oraz wyciąć szypułki. Z papryki pozbywamy się nasion. Wszystko posiekać drobno nożem lub zmiksować w malakserze. Odcedzić z powstałej masy nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.

Chleb turecki

  • 0,5 kg maki
  • 7 g suchych drożdży
  • Łyżeczka cukru
  • 10 g soli
  • 300 ml wody
  • 50 g sezamu
  • 50 g czarnuszki
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki łączymy ze sobą aż powstanie jednolita masa. Ciasto nie powinno się kleić. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Dzielimy na 5 części. Każda porcję ciasta rozwałkować do grubości ok 0,5 cm. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszka oraz sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250C przez ok 10 min lub do uzyskania złotego koloru.

Pasta z oliwek tapenada

  • 200 g czarnych oliwek
  • Ząbek czosnku
  • 50 g orzechów nerkowca
  • Łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki blendujemy w malakserze lub blenderem ręcznymi. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wszystkie powstałe przystawki wykładamy w miseczkach na stół i kładziemy upieczone chlebki do podziału. 


Brownie

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki
  • Sczczypta soli

Rozpuścić masło w rondelku i dodać pokruszona czekoladę. Po rozpuszczeniu składników odstawić z kuchenki. Cukier rozmieszać z jajkami i dodać rozpuszczona czekoladę z masłem. Wszystko miksujemy i dodajemy partiami mąkę aż uzyskamy jednolita masę. Wylewamy wszystko do formy i pieczemy przez 28 min w temperaturze 180C. Wyciągamy z pieca i zostawimy do wystygnięcia. 


Krem z dyni

  • 1 kg dyni
  • 150 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka kurkumy
  • Łyżka tartego imbiru
  • 1, 5l bulionu warzywnego

Dynie kroimy na mniejsze części i pieczemy do miękkości w piekarniku 180 C. Obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Tak przygotowana dynie łączymy w garnku z ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, imbirem, kurkuma oraz przesmażona cebula. Dodajemy bulion i zagotowujemy. Blendujemy aż uzyskamy jednolite konsystencje. Doprawiamy solą do smaku.


Krem z zielonego groszku

  • 400 g mrożonego groszku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • Gałązka miety
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

W garnku podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy mrożony groszek, bulion warzywny i miętę. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Oba kremy wlewamy do jednej miski, tak aby utworzyły kolorową zupę.


Chleb z patelni z serem bazlama

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 150 ml wody
  • Łyżeczka cukru
  • 8 g soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g tartej twardej mozzarelli do pizzy

Połączyć wszystkie składniki poza serem. Ciasto wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Podzielić na 4 części. Uformować placuszki o grubości około 1 cm. Na każdy położyć tarty ser i zawinąć. Uzyskana kulkę rozwałkować do grubości około 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez ok 4 minuty na każdej stronie. Na koniec posmarować roztopionym masłem.


Grecka zupa z soczewicy Fakes

  • szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1,5 litra wywary warzywnego
  • Litr wody
  • Duża cebula
  • ¼ selera
  • Duża marchewka
  • pół cukinii
  • 1 papryka
  • 3 puszki pomidorów pelati
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • Łyżeczka pieprzu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Łyżeczka oregano
  • Sól do smaku

Do bulionu dodać wodę, zagotować. Dodać soczewice i pokrojone w kostkę warzywa. Po ok 30 minutach pomidory, posiekaną natkę pietruszki i czosnek, liście laurowe i pieprz. Gotować do momentu aż soczewica będzie miękka. Dodać oliwę i oregano. Dodać Sól do smaku i gotować przez kilka minut. 


Risotto alla milanese dla trzech osób

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 biała cebula
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • Szczypta szafranu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu

Drobno posiekaną cebulę usmażyć do miękkości na oliwie z oliwek pilnując, aby się nie przypaliła. Dodajemy ryz i przesmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy białe wino, mieszamy do momentu odparowania płynu. Następnie podlewamy częścią bulionu tak aby zakrył ryż oraz szafran. Często mieszamy, aby ryż nie przypalił się i dolewamy po trochu bulionu. Czynność ta kontynuujemy do momentu otrzymania kleistej gęstej „zupy” która zagęszczamy masłem oraz tartym serem. Ryż powinien być al dente. Jeśli lubimy ryż bardziej ugotowany, przedłużamy proces gotowania poprzez dodanie większej ilości bulionu. Podajemy na talerzu i posypujemy tartym serem. 


Souvlaki z kasza bulgur

  • 0,5 kg karkówki
  • Doniczka tymianku, mięty
  • Łyżka papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 200 g kaszy bulgur
  • Puszka pomidorów pelati
  • 50 g masła
  • Selekcja ulubionych sałat
  • Pomidorki cherry
  • Ogórek
  • Cukinia
  • Duża czerwona cebula
  • Papryka słodka 
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z połowy dużej cytryny
  • Oliwa z oliwek

Karkówkę kroimy w średnia kostkę. Zioła i czosnek drobno siekamy dodajemy ostra paprykę i oliwę z oliwy. Mięso obtaczamy w marynacie i zostawiamy na minimum godzinę lub najlepiej cała noc w lodówce. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na patelni lub grillu do miękkości. Nie powinniśmy robić tego zbyt długo, ponieważ mięso będzie twarde. Przed podaniem solimy.

Kasze bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory pelati pokrojone w kostkę lub zblendowane. Gotujemy na małym ogniu przez ok 5 min. Na koniec dodajemy masło i Sól do smaku, jeśli potrzeba. Dobrze wymieszać

Sos vinegrette

Do miski dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Dobrze rozmieszaj i powoli dolewaj oliwy z oliwek aż konsystencja będzie lejącego kremu. Do otrzymanego sosu możemy dodawać ulubione zioła lub przyprawy.

Mieszamy pokrojone warzywa w jednej misce, tak aby składniki były równomiernie rozprowadzone. Układamy na talerzu i polewamy otrzymanym sosem