Kartoflada – Święto Ziemniaka!
Już 17 sierpnia 2024 roku zapraszamy wszystkich do Mielna na deptak przy ul. Wojska Polskiego, gdzie odbędzie się Kartoflada – Święto Ziemniaka! Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 13:00, a całość poprowadzi znana i lubiana aktorka Joanna Brodzik. Czeka na Was dzień pełen atrakcji, pokazów kulinarnych, animacji dla dzieci oraz spotkań z gwiazdami. Wstęp na imprezę jest całkowicie bezpłatny!
Podczas Święta Ziemniaka odbędzie się również finał konkursu na najlepszą ziemniaczaną potrawę Gminy Mielno. W ramach pierwszego etapu Kartoflady można głosować online na ulubione ziemniaczane dania serwowane przez restauracje w Gminie Mielna, a zwycięzca zostanie ogłoszony podczas imprezy.
W programie wydarzenia znajdziecie m.in. inscenizację parahistoryczną Stowarzyszenia Historycznego Huzar, pokazy kulinarne z udziałem Tomasza Strzelczyka, gotowanie według typów kulinarnych ziemniaka oraz bicie Rekordu Polski na Największą Zapiekankę Ziemniaczaną. Dla całych rodzin przygotowano liczne wydarzenia i animacje, w tym warsztaty dla dzieci prowadzone przez Agnieszkę Szeląg oraz wystawę Muzeum Pyry z Poznania.
Na zakończenie dnia, o godzinie 20:10, na Dużej Scenie wystąpi Kasia Wilk, zapewniając niezapomniane muzyczne doznania.
Organizatorem Kartoflady jest Centrum Kultury w Mielnie oraz Gmina Mielno, a partnerami wydarzenia są KOWR oraz Europlant. Zapraszamy całe rodziny do wspólnej zabawy i celebrowania tego wyjątkowego dnia!
- 13:00 – Otwarcie Wydarzenia
Prowadzą: Joanna Brodzik oraz Łukasz Gładysiak.
Rozpoczynamy Święto Ziemniaka! Joanna i Łukasz wprowadzą nas w klimat wydarzenia oraz przedstawią plan dnia. - 13:15 – Otwarcie Bitwy Regionów
Oficjalne rozpoczęcie konkursu kulinarnego, w którym drużyny z różnych regionów będą rywalizować o miano mistrza ziemniaczanej kuchni. - 13:45 – Inscenizacja Parahistoryczna Stowarzyszenia Historycznego Huzar
Pokaz „Sprowadzenie Ziemniaka na Pomorzu”. To historyczna rekonstrukcja, która przeniesie nas w czasy, kiedy ziemniak po raz pierwszy pojawił się na Pomorzu. - 14:15 – Magiczny Składnik: Gotowanie według Typów Kulinarnych Ziemniaka
Pokaz kulinarny z udziałem ekspertów, którzy pokażą, jak przygotować ziemniaka na różne sposoby, wykorzystując różne odmiany. - 15:00 – Tomasz Strzelczyk „Uparowany Ziemniak z Regionalnym Dodatkiem”
Kolejny pokaz kulinarny na Dużej Scenie, tym razem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, który zaprezentuje swój autorski przepis na ziemniaka z regionalnymi dodatkami. - 15:30 – 18:30 – Bicie Rekordu Polski na Największą Zapiekankę Ziemniaczaną
Wspólne gotowanie ogromnej zapiekanki z Robertem Bochenko, której celem jest pobicie Rekordu Polski. Uczestnicy będą mieli okazję zobaczyć cały proces przygotowywania oraz wziąć udział w degustacji. - 16:00-16:45 – Spotkanie Autorskie z Joanną Brodzik
Spotkanie z aktorką, podczas którego będzie można porozmawiać o jej twórczości, inspiracjach i pasjach. - 16:45 – 17:45 – Spotkanie Autorskie z Tomaszem Strzelczykiem
Tomasz Strzelczyk opowie o swojej książce kulinarniej oraz podzieli się wskazówkami dotyczącymi gotowania. - 18:15 – Zakończenie Bitwy Regionów
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród dla najlepszych drużyn biorących udział w kulinarnej Bitwie Regionów. - 18:30-20:00 – Wydawka Zapiekanki
Degustacja największej zapiekanki ziemniaczanej. Wszyscy uczestnicy imprezy będą mieli okazję spróbować przygotowanego dania. - 20:10 – Koncert Kasi Wilk
Wieczorny koncert Kasi Wilk zakończy oficjalną część imprezy, wprowadzając wszystkich w wesoły, muzyczny nastrój.
Atrakcje Towarzyszące:
- Muzeum Pyry z Poznania:
Stanowisko z historycznymi strojami oraz królem ziemniakiem na tronie. Wystawa, która przybliży historię ziemniaka i jego rolę w polskiej kulturze. - Animacje dla Dzieci:
Kreatywne warsztaty z Agnieszką Szeląg, w tym pieczątki z ziemniaka i gniotki z mąki ziemniaczanej. Świetna zabawa dla najmłodszych!
Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy i celebrowania naszej miłości do ziemniaków!